Jarní sirupy a tinktury jak je vařili naše prababičky

Už jsme někteří zapomněli na to, co na jaře, kdy vše kvetlo a zelenalo se, dělaly naše babičky? 

  Břeclav

 

Jarní sirupy a tinktury jak je vařili naše prababičky

Už jsme někteří zapomněli na to, co na jaře, kdy vše kvetlo a zelenalo se, dělaly naše babičky? 

V kuchyni to vonělo různými bylinkami nebo jejich květy a připravovali se sirupy a šťávy snad ze všeho, co bylo zelené, rostlo v zahradě, v lese či na louce. Jen si vzpomeňte, jak odbíhaly od plotny pro bylinky při vaření velikonoční nádivky. Jak netrpělivě čekaly, až se v lese zazelená divoký medvědí česnek. Radovaly se i z kopřiv ze kterých připravovaly různé odvary na silné vlasy a zářivou pokožku.
Zamysleli jste se nad tím, že ty moudré ženy, vlastně uměly a dokázaly vše posbírat, usušit, zavařit a tedy zužitkovat? My dnes jdeme, vše si koupíme v obchodě, za často nesmyslné ceny a vše máme doslova na dosah? Zapomínáme na to, že to co si sami vyrobíme, vypěstujeme, zavaříme, toho si více vážíme a hlavně nikdy to nevyhodíme? Je k tomu navíc jedna úžasná věc, pohyb. Ten nám často schází, anebo jej děláme ve fitcentrech, na běhacích pásech, bez kontaktu s přírodou.

Připomeňme si, jak bychom mohli zpracovat některé „plodiny“ které rostou i divoce na lukách a lesích. První vlaštovkou je med s pampelišek. Málo kdo ví, jak je pampeliška léčivá. Nejen její květy, ale i kořen, prospěšný k očistě jater. Dalším v pořadí je medvědí česnek, který je taktéž vhodný na jarní očisty, v kuchyni pak do salátů a nádivek.
Úžasné jsou nakládané, smrkové výhonky, bohaté na tolik prospěšný vitamín C, který je prospěšný při tvorbě imunity. Málem bych zapomněl na sirupy z meduňky a květu bezu černého. Mladé kopřivy jsou nejen prospěšné proto, že posiluje a vyživuje vlasy. Hlavní síla kopřivy je v její schopnosti a to že pomáhá při léčbě revmatismu a dny. Málo kdo ví, že kopřivový odvar snižuje hladinu cukru v krvi a čistí krev.
Pamatujete, jak jsme v dětství pojídali šťovík a jak se nám z něj křivily pusy? Šťovík je úžasný v kuchyni do polévek, připravuje se obdobně jako špenát a vaří se z něj sirup, na všelijaké neduhy díky velkému obsahu vitamínu C a některých minerálních látek.
Neváhejte a běžte s očima otevřenýma do přírody a hledejte to, co naše babičky a jejich maminky a babičky, věděly už dávno. Vše zdravé najdete v přírodě. Rodinné receptury se předávaly s pokolení na pokolení, zapisovaly se do sešitů, které se pak dědily, a to bylo to krásné. Běžte a ptejte se vašich babiček, nebo vašich známých. Věřte tomu, že si vzpomenou a obohatí váš život nejen teď, na jaře.

WWW: http://
Sdílet na Facebooku

Co je v okolí?

Café Industry

  Břeclav

Hotel Celnice

  Břeclav

Gril Restaurant

  Břeclav

Mlsná Koza

  Břeclav

Miluška

  Břeclav

Rotunda

  Břeclav

Piksla

  Břeclav

U Hroznu

  Břeclav

Na Víno

  Břeclav

Tropi Bar Cafe

  Břeclav

Café Galerie

  Břeclav

Café Hostina

  Břeclav

Veselá Krčma

  Břeclav

Mareli

  Břeclav

Dvůr

  Břeclav

San Marco

  Břeclav

Fun Caffe

  Břeclav

Cafe Bulldog

  Břeclav

Istanbul Kebab

  Břeclav

Kantýna

  Břeclav

Od Michala

  Břeclav

Zimní stadion

  Břeclav

Na Dubiči

  Břeclav

Grácie

  Břeclav

Lokálka

  Břeclav

La Bašta

  Břeclav

Irish Pub

  Břeclav

Hotel Terezka

  Břeclav

Port Restaurant

  Břeclav

Park Restaurant

  Břeclav

Pipi Gril

  Břeclav

U Doubků

  Břeclav

Vila Tenis

  Břeclav

Hotel ROSE

  Břeclav

TIC Břeclav

  Břeclav

Muzeum kol

  Břeclav

Pohansko

  Břeclav

Zámek Břeclav

  Břeclav

Načíst další

Naši partneři